Lasi's car blog

Lasi's car blog

Milyen autót vegyek?

2017. május 19. - Autoguy

Bizonyára ez a kérdés többekben megfordult, hogy milyen is lenne számára az ideális autó. A probléma abban rejlik, hogy a kínálat hatalmas, hiszen nagyon sok márka és típus közül lehet válogatni. Az emberek ilyenkor persze elkezdik valahogy szűkíteni a kört, amit lehet, hogy nem a legoptimálisabban csinálnak. Néhány pontban szeretném összefoglalni, hogy szerintem hogyan érdemes kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb gépjárművet.

1. Határozzuk meg a járműre szánt pénzmennyiséget. 

Ezt a lépést szerintem azért érdemes megtenni, mert fontos tudni, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatunk. Nem azt mondom, hogy egy pontos összeget, hanem inkább egy tartományt adjunk meg! Ha esetleg használt autó vételében gondolkodunk, akkor a kocsi vételára mindenképpen kisebb legyen a maximális keretösszegnél, hogy az esetleges meghibásodás (pl. tönkremegy a generátor) ne okozzon anyagi terhet.

2. Határozzuk meg a használati módot.

Mi is az az autó és mire is való? Az autó lényegében egy tartály, ami önálló erőből mozgásra képes, így ki tudja szolgálni helyváltoztatási igényünket, hogy eljussunk A-ból B-be. Ezt a mondatod olvasva a gyűjtők, meg az élményautózók biztos megköveznek. De a lényeg a helyváltoztatás. Fontos, hogy egyszerre hányan szeretnénk a kocsiban utazni, illetve milyen gyakran utaznak velünk mások is. Napi rendszerességgel, vagy csak ritkán használnánk a kocsit? Rövid, vagy hosszú utakra járnánk vele? Bármilyen speciális kritérium, igény van-e?

Ezzel a két ponttal már jelentősen le tudjuk szűrni a teljes kínálatból a számunkra kedvező járműveket.

3. Ne csak a szívünkre hallgassunk!

A keresésnél ne foglalkozzunk az autó márkájával. A nem veszek francia szart, vagy füstölő németet felejtsük el. Ha a keresés végén vannak konkrét típusok, majd azokat kell a népítéletét megnézni. Tudom, hogy nehéz megállni, de egy picit feltételezzük azt, hogy az autókat a gyárak igyekeznek minél jobb minőségben előállítani. Persze ez így nem igaz, mert az autógyárak az optimális minőség elérésere törekednek, de azért léteznek minőségre vonatkozó szabványok pl.: ISO/TS16949

Nézzünk egy példát. Használt autót szeretnék vásárolni és van egy 1.500.000Ft-os keretem. A kocsival 15km-re járok dolgozni (Ilyen kis távolságra nem érdemes dízelt venni). Szeretném, hogy a kocsi 5 személyes legyen, hogy a 4 tagú családdal kényelmesen elférjünk, ha vidékre utazunk. A hobbim miatt szoktam nagyobb dolgokat vinni a kocsival. Nincs szükségem 4x4-es autóra a lakótelep aszfaltozott. Mivel használt autóban gondolkodom ezért az autóra maximum 1.200.000Ft-ot szánok. A használtautó.hu-n beállítom az összeget, az évjáratot (11 évesnél ne legyen öregebb), kiválasztom a kombit és az egyterű lehetőséget, illetve az üzemanyagnál a benzinest választom. A többi lehetőséget üresen hagyom, hogy lássam a teljes kínálatot. Így az eredetileg 98360 db autóból csak 413 db maradt. Ezeket márka és típus szerint átfutom, hogy lássam mi a kínálat.

Opel Astrák, Skoda Octaviák, Fordok és miegymás tömkelege fogad. Fontos-e, hogy egy autóban mennyi kilométer van? Szerintem nem. Sokkal fontosabb számomra, hogy hogyan volt a kocsi kezelve, illetve karbantartva. Hiszen ami a kilométer zabálása közben tönkremegy azt a legtöbb esetben cserélni is lehet és a gondos gazda erre oda is figyel (Ha meg nem akkor esetleges alkualapnak megfelelhet). Ha megvannak a számomra szimpatikus autófajták, akkor megnézem, hogy mit ír róluk a népítélet, amit itt meg is nézhettek. Ha ezzel kész vagyok, már konkrét típusok lesznek a kezemben amik közül aztán lehet választani.

Tudom ez a módszer melósabb, mint ha a HAHU-n addig szűkíteném a találati számot, amíg mondjuk csak 20-30 db autó marad, de így lehet, hogy találok olyat, ami jobb vétel lehet számomra. Így még az is előfordulhat, hogy olyan márka, illetve típus lehet nekem a legmegfelelőbb, amire a keresés elején nem is gondoltam volna.

Remélem tudtam valamit segíteni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lasicar.blog.hu/api/trackback/id/tr412525797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobcsab 2017.05.21. 13:46:37

Kedves Kristóf! Jó az írás,további sok sikert a bloghoz.Egy kiegészítést tennék, a népítélettel kapcsolatban.Sok olyan ítéletet találni amit néhány ezer kilométer használat után íródott,így igazi segítséget nem nyújt a döntésben, sem használt,sem új autó vásárlása esetén.Ezeket jobb figyelmen kívül hagyni, mert valószínűleg amúgy sem objektív az értékelés,hanem inkább csak az új szerzemény feletti örömét osztja meg az írója.
A másik dolog,hogy autó vásárlása esetén,fel kell mérni az autó szervízigényét és az alkatrész árakat ,mert érhetnek meglepetések.Pl:kollégám újonnan vett Astráján 3 és fél évesen hátsó kipufogót és csövet kellett cserélni kb 80000 km után.Ezután pedig kb 2 évente.Másik kollégám Japán autóján 14 évesen 330000km nél még az eredeti rendszer van fennt.Ezzel csak azt akartam érzékeltetni,hogy nem csak a vételár a fontos hanem a későbbi fenntartási költség is legalább ilyen fontos,ill.a szervizeléskor felhasznált alkatrészek minősége is.

furious ewok 2017.05.21. 13:52:59

Jó cikk, de én akkor se veszek francia szart. Hogy miért? Az előző hozzászóló "szervizigény" címén elég jól kifejtette.

laci_52 2017.05.21. 14:57:02

Szűkítéshez a HAHU-n még egy lehetőságet érdemes használni: megadni az irányítószámunkat és akkor mindegyik találatnál kiírja, hány kilométerre van. Innentől nyilván a közelebbiek jönnek szóba először.

Autoguy 2017.05.21. 23:10:38

@dobcsab: Kedves dobcsab! Először is köszönöm szépen az építő jellegű hozzászólásodat! Teljes mértékben igazad van a népítélettel kapcsolatban részben az én hibám is, hogy elfelejtettem kitérni rá, hogy az olyan ítéletek az értékesek, ahol van egy pár tucat ítélkező. Így van szórása az ítéleteknek. Az új autó témában is tök igazad van! A szerviz és egyéb fenntartási kérdés is teljesen helytálló, de ebbe a témában egy másik posztban szeretnék bővebben kitérni.
süti beállítások módosítása